29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

V Sloveniji na leto zavržemo 150 tisoč ton hrane. Kot da bi zavrgli skoraj celoten letni pridelek pšenice in pire. Vprašajmo se, kaj lahko kot posamezniki in šolska skupnost storimo, da bo zavržene hrane čim manj.

  • Pri malici pojem vse? Če kruha ali sadja ne morem, ju spravim v torbo in pojem kasneje ali nemarno odvržem na pladenj?
  • Dosledno ločujem odpadke pri šolski malici in kosilu?
  • Če malica ostane, si jo pošteno razdelim s sošolci?
  • Pri kosilu pojem celoten obrok ali zgolj jedi, ki jih imam najraje?
  • Se potrudim vsaj poskusiti tudi jedi, ki jih ne poznam ali mi niso dobre?
  • Če pri kosilu vzamem repete, ga tudi pojem? Ali so lačne zgolj oči?
  • Ali viham nos nad živilom, ki ni “popolne oblike”?

Related Images:

Dostopnost